Wednesday, August 5, 2009

Stoute Hond

Stel je bent jong en je wilt wat. Maar, je weet niet precies wat dat is. Dan gebeurt het wel eens dat, terwijl je opzoek bent naar iets, je per ongeluk een collegezaal binnenstruikeld. Als dat gebeurt, dan is statistisch de kans vrij groot dat je ook een keer per ongeluk een college Onderzoeksmethoden en Statistiek binnenvalt. Nou geef ik grif toe, dat is niet de meest kietelende materie, maar je hebt toch koffie in je handen en je besluit te luisteren.

In dat uurtje leer je dan dat de statistische kunde van de liefdesbaby van Rita Verdonk en een Dobermann; Maurice de Hond (achternaam van vader's kant) niet bijzonder bonafide is. Nu is het allemaal vrij theoretisch en onwaarschijnlijk dat je dit opvalt, dus laat je je leiden door de televisie. Per slot van rekening een medium dat bekend staat om accuratesse en objectiviteit. Televisie is ook gezellig, dus mag je graag bij SBS eens rondneuzen en dan komt het voor dat je Maurice wel eens hoort blaffen over het één en ander. Klinkt allemaal logisch, wat je daar hoort. (overigens het eerste wat je lont zou moeten doen ruiken, statistiek is namelijk een van die wetenschappen die tegen-natuurlijk is)

Tot zover geen man overboord. Je kijkt televisie, je hoort eens wat, je staat op een feestje, je verteld dingen die falikant onwaar zijn, maar niemand die het merkt en of boeit. Nu het volgende: Energie.

Energie, of electriciteit wordt tegenwoordig door van allerlei bedrijven aangeboden. Het ene bedrijf mikt op de laagste prijs, het andere bedrijf pocht met 'groene' stroom. Dat zou dan stroom zijn die opgewekt is op een manier waar 'de natuur' niet op achteruit is gegaan. Dit is uiteraard gelul. Bij elke vorm van energiewinning gaat 'de natuur' er op achteruit. Zonnepanelen moeten gemaakt worden van grondstoffen (en zijn niet rendabel), windmolens hetzelfde verhaal, bij kernenergie hou je radioactieve rommel over (maar blijkt in vergelijking niet eens zo slecht te zijn, helaas hoort iedereen bij kernenergie onlosmakelijk het woord Tsjernobyl erachteraan), bij de verbranding van kolen...ehh...verbranden kolen, kortom, energie verbruikt. Sommige energie verbruikt ook subsidie, maar dat is een ander verhaal.

Dus, deze maatschappijen, de één nog crimineler dan de ander. (je bent een crimineel als je de realiteit anders voorspiegeld dan dat ie is, en je bent een crimineel als je teveel geld verdiend eerste levensbehoeften en je bent een crimineel als je te hoge bonussen uitkeert aan oude mensen in een pak). Hoe dan ook, deze criminelen concureren met elkaar. Door (gezonde) concurrentie, denkt men, stabiliseert de markt wel, wordt het leed gedeeld, etc. (zie: de kredietcrisis)

Dan, komt er een spotje op de televisie. De Hond blaft iets over dat 'statistisch' je moet overstappen van de ene crimineel naar de andere crimineel. Gelukkig is er in Nederland de Reclame Code Commissie en die besluit dat dit valt onder de noemer 'oneerbare bedrijfsvoering'. Nu gaat mij die commissie niet ver genoeg, maar de reactie van de Hond was als volgt:

"Ik speel een rol in het spotje, dat moet toch kunnen?"
"Meneer de Hond, welke rol speelt u in dat spotje?"
"De rol van onderzoeker."
"Meneer de Hond, wat, onder andere, doet u om uw hondenbrokjes mee te verdienen?"
"Ik onderzoek zaken. Semi-statistisch. Zoiets. Met cijfers."
"En u ziet niet dat hier een conflict of interest speelt?"
"Woef!"

Vroeger. Toen de wereld nog jong was. En wij wolven in huis namen, een metrosexuele cursus gaven en de taak gaven om op onze schapen te passen, kwam het wel eens voor dat een van die gedomesticeerde wolven, ondertussen tot honden omgedoopt, het niet kon laten om tóch in een schaapje te bijten. Dan namen wij een eind hout en de hond naar de schuur en lieten wij beide met elkaar kennis maken. Gelukkig kunnen wij tegenwoordig zó naar de Gamma toe, plankje hout is zo gevonden.

No comments:

Post a Comment